JF logo    Jobbfeber - din veiviser til yrke og utdanning
 
   
 

Flere yrker

  Vis alleLegg til

Eiendomsmegler

Andre navn: Statsautorsert eiendomsmegler

Eiendomsmegler

- lovbeskyttet tittel
- krav: 3-årig bachelorutdanning, 2 års praksis.

Som eiendomsmegler omsetter man fast eiendom. Man opererer som et mellomledd mellom kjøper og selger, eller administrerer utleie av faste eiendommer.

Som eiendomsmegler tar man på seg oppdrag fra oppdragsgiver (vanligvis eier/utleier) med å selge / leie ut eiendom til de betingelser som selgeren / utleieren har definert.

Som eiendomsmeglerne er du vanligvis ansatt i et eiendomsmeglerforetak, eller man driver eget foretak. Alle meglerfirma må ha en faglig leder som er statsautorsert eiendomsmegler eller advokat. (Se Advokat. )

Personlige forutsetninger

I dette yrket bør man være serviceinnstilt og samarbeidsvillig. Du bør ha sans for forretninger og evne til å ha oversikt når det gjelder tekniske og juridiske vurderinger av eiendommer.

Inntekt

Eiendomsmeglere er helt eller delvis provisjonsavlønnet, det vil si at man mottar lønn etter hvilken omsetning man har. Norges Eiendomsmeglerforbund har ikke statistikk over lønnsnivået i bransjen. Vi har imidlertid inntrykk av at eiendomsmeglere ofte ligger i den øvre lønnskategori, hvor dyktige personer kan oppnå en inntekt på fra 400 - til 700.000.- etter en stund i bransjen, hvis man er i stand til å jobbe rimelig hardt. De best betalte eiendomsmeglere kan også ha en inntekt betydelig over dette.

Utdanning

Fra høsten 2007 tilbys eiendomsmeglerutdanning (bachelor) på Høgskolen i Telemark, avd. Bø, samt Universitetet i Nordland og Høgskolen i Sogn- og fjordane.
Utdanningen her er gratis som ved andre norske høgskoler og universitet.

Utdanningen på Høgskolen i Telemark, Bø

Utdanningen ved Iniversitetet i Nordland

Utdanningen ved Høgskolen i Sogn og fjordane

Eiendomsmeglerutdanning tilbys også ved den private Handelshøyskolen BI. Utdanningen er treårig bachelor. Det første året tilsvarer grunnfag bedriftsøkonomi. Andre og tredje studieår omfatter jus, eiendomsmegling og eiendomsrettede fag. Utdannelsen på BI koster ca. 160.000.-.

Utdannelsen på BI

Opptakskrav

Opptakskrav er generell studiekompetanse fra 3-årig videregånde skole., eller tilsvarende som gir generell studiekompetanse.

Se Samordnaopptak.no for oversikt over siste års poenggrenser for opptak ved de forskjellige lærestedene.

Videreutdanning

Etter bestått eksamen og minst 2 års praksis kan studentene søke om eiendomsmeglerbrev og bli statsautoriserte eiendomsmeglere.

Alle statsautoriserte eiendomsmeglere (MNEF) plikter å ta etterutdanningskurs. Slike kurs avholdes i regi av Norges Eiendomsmeglerforbunds Utdanningssenter (NEFUS).

Mer informasjon

Norges Eiendomsmeglerforbund Info om poenggrenser fra Samordna opptak

Referanser Norges Eiendomsmeglerforbund.

 

comments powered by Disqus

 

 

 

 

 

 
 
Website/wiki design & implementering: LAG
Redaktør: Lars A. Gundersen• Epost: lars@larsagundersen.no